Terbongkarnya kehebatan solat dalam kajian sains


Bertempat di Masjid Wilayah Persekutuan, KL, satu seminar mengenai Sains Solat telah dianjurkan oleh JAKIM dgn kerjasama UM. Hampir 1 ribu orang dari pelbagai agensi kerajaan dan swasta hadir dalam seminar tersebut..Ana, Us Fendi, US Hamidi dan Us Zukhairi antara yang mewakili JPS.Mantan PM, Pak Lah hadir merasmikan seminar..beliaulah yg mencetuskan idea agar dijalankan penyelidikan tentang sains solat ni...syukran Pak Lah..

Seminar t'sebut dijalankan hasil penyelidikan yg telah dilakukan oleh 3 penyelidik dari Jab. Kejuruteraan Bio Perubatan, UM terhadap solat dari perspektif sains..
Apa yang menarik, salah seorang penyelidik tersebut adalah Non-Muslim..Iaitu En. Ng Siew Cheok yg mengkaji hubungan solat dgn isyarat otak..

Antara kertas kerja dan hasil penyelidikan yg dibentangkan ialah :
1. Solat dari perspektif sains kepada otak.
2. Solat dari perspektif sains kepada sistem otot.
3. Solat dari perspektif sains kepada komposisi badan.
4. Solat dari perspektif sains kepada denyutan jantung.
5. Solat dari perspektif sains kepada disfungsi ereksi (tenaga batin)

Wah..hebatnya solat ni..sampaikan boleh memberi kebaikan kpd yg mengalami masalah tenaga batin..

Ana tak mampu utk menceritakan di sini hasil2 dan penemuan yg menakjubkan antara solat dan sains..byk sgt informations yg diberikan.. Ana sarankan sahabat2 beli buku yg ditulis oleh 3 penyelidik hebat tu..SOLAT KEBAIKAN DARI PERSPEKTIF SAINS..harganya RM 29..buku ni merupakan best seller wat masa skrg..sahabat mesti beli buku nii...Bersama Us Zukhairi dan Us Fendi...Org kata kat mana ada ana, kat situ ada la Us Fendi..serasi kot! hehee


Jumpa kawan lama masa kat Mesir dulu..
Us Norhafizi, ketua imam kat Masjid Al-Muttaqin, Wangsa Melawati..
Bersama Us Hamidi

0 Pandangan: